• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


20. Jubilejna MM VERONIKA 2021 – Plavalni praznik v Kamniku

20. Jubilejna MM VERONIKA 2021 – Plavalni praznik v Kamniku

Plavalni šport ima na kamniškem pestro in razgibano zgodovino. Temelji tekmovalnega plavanja so bili postavljeni leta 1931, ko je bil odprt letni bazen. V vseh teh letih so tegobe plavalcev, sploh v zadnjih desetletjih enake. Pridejo sezone, ko je velik osip plavalce, sploh ob prehodu v srednjo šolo. S tem so povezani tudi prestopi v druge klube in sezone, ko ni veliko novih oz. mlajših plavalcev. Z vožnjo na trening od septembra do maja na bazene v Kranj ali Radovljico, ker Kamnik še vedno nima pokritega bazena. Finančne težave so bile prisotne že pred letom 1931. Seveda pa pride leto, ko je veliko mladih oz. novih plavalcev in dobrih rezultatov. Ne glede na vse smo na naše plavalce lahko samo ponosni.

Ko sta leta 2002 takratna vodja trenerjev Vlado Hanžekovič in predsednik plavalnega kluba Demeter Sadnikar organizirala prvi miting Veronika sta Kamnik postavila na plavalni zemljevid. Program tekmovanja miting Veronika je zasnovan tako, da se v dopoldanskem delu plavajo 50 m in 100 m discipline, v popoldanskem delu pa finala v 50 m disciplinah, kamor se uvrsti 8 najhitrejših plavalcev.

Tako je zadnja junijska sobota letos že dvajsetič gostila Mednarodni miting VERONIKA 2021. Tekma je za plavalce pomembna tudi zato, ker je ena zadnjih pred državnimi prvenstvi. VERONIKO 2021 je otvorila predsednica plavalnega kluba Kamnik Calcit ga. Anita Berlisk. Zbrane pa je pozdravil tudi kamniški podžupan g. Aleksander Uršič. Za mikrofon je z veseljem poprijela in odlično povezovala prireditev športnica po duši in nekdanja plavalka Uršula Majcen.

Letos se je tekme udeležilo skoraj rekordnih 457 plavalcev iz 23 slovenskih klubov. Med njimi je bilo 25 plavalcev plavalnega kluba Kamnik Calcit. Pod vodstvom trenerja Mihe Potočnika: Peterlin Žana, Prašnikar Živa, Vejnovič Taja, Vezenkova Maja, Cencelj Andraž, Lapuh Mark Anej, Peterlin Nik, Stele Gašper, Štupar Tevž, Vejnovič Rok trenerja Emila Tahirovića: Avbelj Ana, Klemen Taja, Lapuh Justina Pika, Manojlović Maja, Spruk Tajda, Vrhovnik Nina, Negodič Liam, Vrhovnik Matevž in trenerke Lare Seretin: Hren Neža, Losieva Anna, Mlakar Vita, Podgoršek Laura, Šenk Tita, Keržič Rakar Žiga, Majdič Tian.

Veliko število prijavljenih plavalk in plavalcev je napovedovalo ogreto športno ozračje in boj do zadnjega atoma moči. Vsi domači plavalci so popravili osebne rekorde, tako da je bilo odličnih uvrstitev res veliko. Omenimo zgolj prva tri mesta.

  • Hren Neža (2012): 1. mesto 50 m prsno in 3. mesto 100 m prsno.
  • Klemen Taja (2011): 1. mesto 50 m hrbtno, 1. mesto 100 m hrbtno, 2. mesto 50 m prosto in 3. mesto 50 m delfin.
  • Losieva Anna (2013): 3. mesto 100 m prosto.
  • Vejnovič Taja (2006): 3. mesto 100 m prsno.
  • Peterlin Nik (2006): 2. mesto 100 m hrbtno.
  • Stele Gašper (2004): 2. mesto 100 m prosto.
  • Vejnovič Rok (2008): 3. mesto 100 m hrbtno.

Tekma je zaradi še vedno nepredvidljivih COVID-19 razmer potekala brez gledalcev, vendar so organizatorji uspeli zagotoviti neposredni prenos tekme preko spleta, katerega si je na sam dan prireditve ogledalo več kot 2000 gledalcev. S tem je bilo omogočeno, da si je tekmo lahko, v kakšni senci ogledalo precej več gledalcev, kot jih sprejme tribuna ob bazenu.

Tekma takšnega formata zahteva veliko priprav in organizacije, le to pa pade na pleča staršev plavalcev in plavalk kamniškega kluba. Tako gre tudi njim velika zahvala, saj so se zadnjih nekaj tednov trudili s pripravami na dogodek in na samem tekmovanju poskrbeli, da je vse potekalo gladko, v prijetnem vzdušju in v veliko zadovoljstvo vseh udeležencev.

Zahvala gre tudi vsem sponzorjem in ostalim podpornikom, kateri vsako leto omogočijo tekmo in s tem omogočijo, da klub deluje dalje.

Plavalcem pa še enkrat iskrene čestitke in uspešne priprave na državno prvenstvo!

Za plavalni klub Kamnik Calcit: Matjaž Spruk

foto: Matjaž Spruk


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2022 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica