• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


Karierna zmaga Jana Čiriča, izjemen tudi Jaka Babnik

Jan Čirič
Jaka Babnik

18 letni Jan Čirič, sicer član GK Arboretum je zmagovalec ne samo kategorije do 18 let, pač pa je med igralci iz desetih držav dosegel najboljši rezultat po treh dneh mednarodnega mladinskega prvenstva Slovenije, ki ga že vrsto let podpira podjetje IMP Pumps. Čirič je igral -4, najbližjega zasledovalca češkega vrstnika Chrisa Bohača pa premagal za en sam udarec. Pri dekletih je najboljši rezultat dosegla Čehinja Michaela Markova (+5).

Pri fantih so bili slovenski igralci že od uvodnega dne v igri za najvišja mesta, še največ zanimanja pa sta po prvih 18 luknjah požela kategoriji do 18 in do 16 let. Jan Čirič je uvodni dan kot edini odigral pod parom (-2), pričakovano sta mu sledila Čeh Chris Bohač in Madžar Bence Bertenyi (+1). Ko temnolasi Bohač drugi dan odigral izjemnih -5, je svetlolasi Čirič ohranil mirnost ter z dvema udarcema po parom ohranil so-vodilni položaj. Madžar Bertenyi je zaostal in pred finalnim dnem so bile oči uprte le v slovensko-češki obračun. Jan in Chris sta zadnji izjemno vroč dan začela z -4, prvo resnejšo prednost pa si je Slovenec nabral nekje na polovici, ko je povedel za dva udarca. Tri luknje pred koncem je imel le še enega. Na 17. luknji se je Jan odlično rešil iz bunkerja, na zadnji pa zadržal prednost udarca. Na zelenici na 18. luknji je Jan najprej zgrešil pat s približno 3,5 metra, nato pa za zmago zadel z enega metra. Zmaga zaslužena in veselje se je lahko začelo. Karierni uspeh je 18 letni Radomljan pospremil z naslednjimi besedami: »Nisem še dojel, kaj točno to pomeni. Med zadnjo rundo sem bil kar precej nervozen. Na srečo se je izšlo. Vse super. Drugi dan smo začeli ob sedmih zjutraj in so bile temperature v redu. Zadnji dan pa je bilo res vroče, pa veliko mušic. Kar težko je bilo. Super je, da sem prebil. Zdaj vidim, da lahko nekaj naredim v golfu, da sem lahko še veliko boljši.«

Vse pohvale za turnirsko igro si zasluži tudi 15 letni Jaka Babnik (Trnovo), ki ga je na finalnem dnevu spremljala tudi sestra Pia, sicer vodilna v profesionalni evropski seriji LET. Eden najbolj perspektivnih najstnikov v Evropi je mladinsko prvenstvo Slovenije odprl z udarcem nad parom ter drugi dan nadaljeval z dvema čez. Ko je drugo rundo z odliko opravil tudi Italijan Carlo Forner, je bilo jasno, da bomo tudi v kategoriji do 16 let spremljali zanimivo finalno rundo. Ob podpori številnih gledalcev, kar je prvenstvu Slovenije dalo dodano vrednost in predvsem pozitivno energijo, je mladi Ljubljančan zadržal osredotočenost in predvsem mirnost na zadnjih luknjah, na drugi strani pa je Italijan delal napake. Z birdijem na zadnji luknji je Jaka Babnik potrdil zmago in še enkrat dokazal svojo nadarjenost: »Uvodna dneva, ko smo začeli zjutraj so bili vremenski pogoji v redu. Zadnji dan pa smo začeli popoldan in poleg ostalih tekmovalcev je bila nasprotnik tudi vročina. Moral sem se prilagoditi, varčevati z energijo in skušal sem hoditi po senčnem delu igrišča. Proti koncu sem malce izgubljal energijo, a sem se zbral in zadnje tri luknje dobro odigral. Na zadnji luknji sem naredil birdie. Nekako mi je uspelo dvigniti motivacijo. Zmaga mi veliko pomeni, ker vidim, da vseskozi napredujem. Sem bližje ciljem, ki jih želim doseči. Želim priti na nivo svoje sestre Pie in potem želim doseči nivo najboljših igralcev na svetu.« Vse tri dni je bil v tej kategoriji na preži, še en sila perspektiven Slovenec, prav tako 15 letni Leon Car (Racman), ki je iz dneva v dan igral boljše in na koncu celo ulovil Fornerja ter se izenačil na končnem drugem mestu ter skupno šestem v absolutni konkurenci. Vsekakor sta tako Babnik kot tudi Car dokazala svojo vrednost in odlično delo njune trenerske ekipe.

V kategoriji do 21 let je Čeh Vojtech Pavelka (+9) za seboj pustil dva Slovenca, Luka Straška (Arboretum / +10) in Vida Potočarja (Racman / +11).

Dekliška zgodba turnirja je pripadla češki igralki Michaeli Markovi, ki je po treh dneh igrala +5 in bila sploh edina golfistka, ki ji je uspelo vsaj eno rundo odigrati pod parom igrišča. Markova je uvodni dan igrala -2 in že takoj uvodoma nakazala kakšne so njene ambicije. Češka reprezentantka je drugi dan dovolila Slovakinji Alexandri Šulikovi, da se ji je približala na dva udarca, nato pa zadnji dan uspešno nadzirala tako Šulikovo kot tudi najboljšo Slovenko Laro Ječnik. Ječnikova, članica GK Bled je prvi dan igrala +4, nato pa zmanjševala zaostanek in na koncu za absolutnim drugim mestom zaostala dva udarca. Zanimiv je bil dvoboj Ječnikove in Inje Fric (Racman), obe študentki v ZDA in obe v kategoriji do 21 let, ki sta bili prvi in tretji dan izenačeni, na koncu je odločal drugi tekmovalni dan, ko je Lara za igrišče potrebovala 74 udarcev, Inja pa 75.

V kategoriji do 18 let smo spremljali neverjetno izenačen dvoboj med Lano Malek (Slovenska Bistrica) in Barbaro Car (Racman). Lana je bila za udarec boljša prvi dan, Barbara pa drugi. Zadnji dan, ko je najboljše spremljala neizprosna vročina, sta bili mladi dami izenačeni zato sta o končni uvrstitvi odločala drugi in tretji dan. Barbara Car je tako postal srečna zmagovalka slovenskega obračuna na  mednarodnem mladinskem prvenstvu Slovenije.

Vir: Karierna zmaga Jana Čiriča, izjemen tudi Jaka Babnik (golfportal.si)


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2024 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica