• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


HRIBOVŠEK NA EP DO SREBRNE MEDALJE

Novi Sad je bil letošnje prizorišče evropskega prvenstva za gorske kolesarje v krosu. V srbsko mesto je odpotovala številčna, 18-članska slovenska odprava, med njimi so bili člani kamniškega Calcit Bike Teama. Evropsko prvenstvo se je za Slovenijo začelo izjemno, saj je Boštjan Hribovšek med veterani med 35 in 39 let osvojil srebrno medaljo.

Hribovšek je moral priznati premoč le Nemcu Christopherju Maletzu, za njim je zaostal 50 sekund. Po dirki je bil razumljivo dobre volje in zgovoren:

»Moram priznati, da je bilo pred samim štartom nekaj napetosti. Čez sezono ni bilo veliko tekem, zato se ta ritual po tekmah hitro izgubi. Štart smo imeli ob 10:30, kar nam je doprineslo, da nismo vozili v največji vročini. Od štarta je šlo nekako zmerno, ne na polno, a že na prvi klanec so se naredile razlike. Jaz tempa Nemca nisem držal, zato sem ga spustil naprej, a ga držal na varni razdalji na približno 10-15 sekund. Ko pa sem imel v tretjem krogu tehnične težave na spustu, pa mi je ušel na dobre pol minute. Proga je bila zelo hitra in prašna, zato je bila njegova prednost ravno toliko, da nisem nikakor mogel več priključit. Ko sem šel v zadnji krog, sva bila še na vidnem polju, takoj na vrhu prvega klanca pa sem videl, da je povečal razliko, kjer smo se srečavali vsak krog. Do cilja sem šel samo še tekoče brez zaletavanja, da ne bi naredil kakšne napake. S tekmo in rezultatom sem seveda zadovoljen, saj je bila to moja večja tekma po petih letih, ko sem nazadnje leta 2016 nastopil na svetovnem prvenstvu na Češkem, a takrat še v članski konkurenci. Posebej pa bi se rad zahvalil fantom iz slovenske reprezentance, ker so mi nudili tehnično pomoč med dirko.«

Izvrstno je bilo tudi nadaljevanje. Blaž Žle je v kvalifikacijah eliminatorja postavil najboljši čas, a je zaradi prehitrega starta dobil časovni pribitek in osvojil peto mesto. Matic Kranjec Žagar je bil deveti med kvalifikanti. Matic je v osmini finala v svoji skupini prikolesaril na drugo mesto in s tem preboj v četrtfinale, kjer pa ni bil uspešen, osvojil je končno deveto mesto. Žle je bil prepočasen v polfinalu, v malem finalu je bil četrti, skupno pa osmi.

Dobro je šlo Slovencem tudi v štafetni dirki, del slovenske šesterice je bil Rok Naglič, ki so jo končali na 11. mestu.

Zadnja dva dneva prvenstva sta bila rezervirana za dirke v olimpijskem krosu. Med mlajšimi člani je slavil Švicar Joel Roth, Kranjec Žagar je bil 59., Žle 80. Žensko člansko dirko je zmagala Francozinja Pauline Ferrand Prevot, Maruša Knap je bila 41. Med člani je slavil Švicar Lars Forster, 41. je bil Naglič.

»Dan pred dirko sem dirkal na eliminatorju, kjer sem dosegel 9. mesto. Na XCO dirki sem štartal bolj iz ozadja in ne najboljše. Po štartnem krogu in nekaj ustavljanja sem našel svoj ritem in skušal iz kroga v krog čim bolj napredovati. Proti koncu dirke me je malo zmanjkovalo in z nekaj krči sem dirko zaključil na 59. mestu. Rezultat ni najboljši, a sem s svojo borbenostjo med dirko. Letos bo še nekaj možnosti za dokazovanje, zato grem z dvignjeno glavo naprej,« je pokomentiral Kranjec Žagar.

»Dirkanje v Novem Sadu ni slo ravno po načrtih, vsaj v krosu ne. V petek sem se odločil, da štartam še eliminator. Presenetljivo dobro sem se peljal v kvalifikacijah in postavil peti čas proge. Potem so se zaceli boji na izločanje. Prišel sem vse do polfinala, v katerem sem se vse do cilja vozil na drugem mestu, ki vodi v finale, žal pa na zadnji ravnini ni bilo več moči, da bi pozicijo ohranil. Vmes sem naredil tudi manjše napake, ki so me stale dragocenih sekund oziroma desetink. Potem je po težkem polfinalu takoj sledil še mali finale, kjer pa sem bil že tako izčrpan, da sem se samo se peljal do cilja. Zadovoljen sem z rezultatom čeprav bi si res želel nastopiti v finalu,« je povedal Žle.

»Moj nastop ni bil tak kot bi si želela. Dan pred tekmo sem zbolela. Vseeno sem si zelo želela tekmovat, ampak ko si bolan, pač ne gre. Dirka je bila peklensko vroča in težka. Upam, da mi naslednje leto uspe boljša uvrstitev,« pa je bila kratka in jedrnata Maruša.

»Na EP smo šli en teden prej, na testno dirko, z namenom, da se maksimalno pripravimo. Na vročino smo se privadili kar dobro, tudi test event je šel dobro. Med EP smo imeli težave z zdravjem pred startom. Ne glede na to, od sebe sem dal vse. Start mi ni uspel. Dobro sem bil postavljen. Pred mano so zapeli. Boriš se iz pozicije, kjer si. Proga ni dopuščala napak. Moral si izkoriščati zavetrje, če ga nisi imel, si avtomatsko izgubljal čas proti prvim. Zadovoljen sem, boril sem se, dal sem vse od sebe. Če bi se stvari poklopile, bi bil rezultat temu primerno boljši. Ne oziram se na to, z mislimi sem na SP, tam bom dal vse od sebe in upam, da bo rezultat povedal svoje,« pa je misli strnil Naglič.

Foto: osebni arhiv Boštjana Hribovška in Maruše Knap


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2024 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica