• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


Boksarski klub Hayat Kamnik v finalu državnega prvenstva z dvema boksarkama

 V Mariboru je od srede, 20.4.2022 do petka, 22.4.2022 potekalo Državno prvenstvo v boksu 2022. Ker je boks v Sloveniji zelo v porastu in se šport hitro razvija, je bilo tekmovanje letos zelo dobro organizirano in je prvič nastopilo tudi preko 150 tekmovalcev, kar je največ do sedaj.

Udeležil se ga je tudi kamniški boksarski klub: Boksarski klub Hayat. Dve mladi tekmovalki Anja Poje in Haya Veinhandl Obaid sta uspeli nastopiti v samem finalu, ki se je odvijal v petek, 22.4.20222.

Anja Poje, ki trenira komaj dobro leto in je bilo to tudi njeno prvo tekmovanje, je zbrala veliko poguma in suvereno stopila v ring. Borila se je v kategoriji Junior girls proti veliko višji in mnogo bolj izkušeni nasprotnici, članici Boks kluba Slovenska Bistrica. Anja je žal izgubila že v prvi rundi, a kljub temu osvojila naslov državne podprvakinje. Prav tako je to zanjo nova izkušnja, ki si jo bo zapomnila za celo življenje.

Haya Veinhandl Obaid, sicer odlična judoistka, ki le občasno trenira tudi boks, a je kljub temu tudi v tem športu zelo uspešna, saj je borka po srcu, je nastopila v kategoriji Schoolgirls. Letos je branila naslov državne prvakinje 2021. V finalu je boksala v modrem koru proti nasprotnici iz Boksarskega kluba Portorož. Tekma je bila zelo napeta in izenačena v prvi rundi, v drugi in tretji pa je očitno prevladovala Haya in to v vseh treh kriterijih sojenja, ki so opisani spodaj. Na koncu je bila cela dvorana presenečena in ogorčena nad sodniško odločitvijo o zmagi v rdečem kotu, torej Hayine nasprotnice iz BK Portorož. Kljub temu bo Haya nadaljevala z dvignjeno glavo naprej in tudi v bodoče dokazala, da je odlična športnica. Letos se vseeno lahko pohvali z naslovom državne podprvakinje v boksu.

Slovenija je članica mednarodne boksarske zveze IBA, ki določa pravila, da se boksarski dvoboj točkuje po treh kriterijih: 1. število kvalitetnih zadetkov, 2. tehnični in taktični superiornosti ter 3. tekmovalnosti. Na tekmovanju je sodilo pet sodnikov, dva iz Madžarske, en iz Hrvaške in dva iz Slovenije. Na letošnjem državnem prvenstvu je bilo glede sojenja veliko pritožb, saj je bilo kar nekaj borb očitno sojenih nepošteno in pristransko. Žal je bila ena izmed teh tudi Hayina, kjer sta Madžarska sodnika, ki imata oba najvišji sodniški naziv dodelila prepričljivo zmago naši tekmovalki, ostali trije pa so ocenili tesen izid, v prid nasprotnici. Reforma sojenja v Sloveniji je nujno potrebna, saj je pošteno sojenje v bodoče je ključno za razvoj boksa.

Katarina Kumer


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2024 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica