• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


OKORN IN FRECE EVROPSKA PRVAKA S SLOVENSKO KADETSKO REPREZENTANCO!

Slovenska odbojka je po zaslugi kadetske reprezentance, ki jo vodi Iztok Kšela, prišla do novega velikega uspeha. V finalu evropskega prvenstva v Tirani je Slovenija s 3:0 (23, 21, 23) premagala Rusijo in se prvič v zgodovini veselila naslova evropskega prvaka. K velikemu zmagoslavju sta svoj delež prispevala tudi Miha Okorn, ki je bil tudi najboljši igralec prvenstva, in Gregor Frece, odbojkarja Calcit Volleyja.

V preteklosti so slovenske mlajše selekcije na evropskih prvenstvih že posegale po visokih uvrstitvah, z izjemo mladink, ki so leta 2014 na Finskem osvojile drugo mesto, pa ni še nobena zaigrala v finalu. To je dvakrat sicer uspelo moški reprezentanci, z zmago v polfinalu proti Poljski s 3:0 (19, 25, 17) pa je v soboto to uspelo tudi kadetom, ki so že v prvem delu tekmovanja navduševali s svojimi predstavami v Albaniji.

Izbranci Iztoka Kšele in njegovega pomočnika Mitje Ježa so v skupini I osvojili drugo mesto. Boljši so bili od Belgije, Turčije in Albanije, z 2:3 pa jih je v četrtem krogu premagala Rusija. Z osvojeno točko so si slovenski kadeti že zagotovili uvrstitev v finale, zato je v zadnji tekmi Kšela priložnost za igranje ponudil tudi igralcem, ki so v prvih štirih tekmah igrali manj. Čeprav so tudi oni prikazali dobro igro, jih je s 3:1 premagala Latvija.

Čeprav so se mladi Slovenci v polfinalu pomerili s Poljaki, zmagovalci skupine II, to ni zaustavilo Kšelovih izbrancev. V vseh treh nizih so bili v končnicah dovolj zbrani, da so do zmage prišli brez izgubljenega niza. To je v drugem polfinalu uspelo tudi Rusiji, ki je bila boljša od Italije. Vendar se slovenski kadeti niso zadovoljili le z uvrstitvijo v finale, od prve točke naprej so bili boljši nasprotnik, z več ideje v igri, z boljšim blokom, boljšim servisom, naredili so tudi manj lastnih napak, vse to pa jim je tudi prineslo naslov evropskih prvakov.

Za nove kadetske evropske prvake sta igrala tudi Kamničana Miha Okorn in Gregor Frece, ki sta v Tirani samo potrdila, da gre za zelo nadarjena igralca, na katera bodo v klubu že v bližnji prihodnosti lahko resno računali. Ob njima so za slovensko reprezentanco igrali še Miha Kosanc, Jakob Podbregar Špes, Vid Suhadolnik, Nik Legen, Urban Rajnar, Luka Marovt, Nejc Najdič, Jurij Oman, Jošt Purgar in libero Matevž Karadža Pevc. Selektor reprezentance je bil Iztok Kšela, njegov pomočnik Mitja Jež, v strokovnem štabu pa sta bila še Aleš Andlovič in Taja Kobilica.

»Kljub temu, da smo v skupinskem proti Rusiji izgubili, smo v finalu napeli vse svoje moči in maščevali ta poraz. Ključnega pomena je bilo, da smo tekmo začeli s srcem in na igrišče pustili srce in dušo ter preprosto igrali vrhunsko odbojko. Pomagali so nam tudi navijači, ki so nam pričarali nepozabno vzdušje, ki nas je poneslo k temu dosežku. Sam turnir je bil odlično izpeljan, vsaka tekma je bila zgodba zase in zares smo uživali,« je po zmagi v finalni tekmi dejal Miha Okorn, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca kadetskega evropskega prvenstva.  Selektor Iztok Kšela pa ga je dopolnil: »Mislim, da je bila naša ekipa danes boljši nasprotnik. Dobro smo se pripravili na tekmece, saj smo proti njim igrali že v skupinskem delu tekmovanja. Za samo prvenstvo se sicer nismo imeli možnosti veliko pripravljati, a smo nato na turnirju iz tekme v tekmo rastli ter stopnjevali ritem in prav v finalu prikazali našo najboljšo predstavo. Moram biti iskren, tega uspeha nismo pričakovali. Presrečni smo. Rad bi pohvalil to izjemno generacijo fantov, ki je visoko motivirana in pripravljena garati. Verjamem, da je za njih meja le nebo.«

Miha Okorn je bil v Albaniji izbran za najkoristnejšega igralca turnirja.
FINALE

Slovenija – Rusija 3:0 (23, 22, 23)

Slovenija: Frece, Kosanc, Karadža Pevc, Podbregar Špes 17, Suhadolnik 4, Legen, Rajnar, Oman 11, Marovt 11, Najdič 2, Okorn 12, Purgar. Selektor: Iztok Kšela.

Rusija: Burlakov, Bistrov, Čekmizov, Repnikov, Kočenov Al. 6, Kvočko, Piatakov 3, Skvortsov 10, Stefanovič 12, Kapranov 8, Zinčenko, Vavilov. Selektor: Andrej Nozdrin.

Vir: www.calcitvolley.si


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2024 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica